Biografi

Foto: Bjørn Opsahl

BAARDSEN

Personlige viser på rogalandsk


Trond Helge Bårdsen (født 22.09.1975) er en oslobasert musiker, tekstforfatter og komponist, opprinnelig fra Stavanger. Han har i de siste årene gitt ut flere album med artistprosjektet Baardsen og har i tillegg jobbet med musikk rettet mot barn med bandet Exo Kids og konsert-fortellingen Steinalderjenta. Han har mottatt en rekke stipender og tilskudd som tekstforfatterfondet, såkornmidler fra NOPA, tonostipendet, Oslo Kommunes kunstnerstipend og komponistenes vederlagsfond.


Trond er oppvokst på Vaulen i Stavanger og har sunget, spilt piano og gitar fra tidlig alder. Han startet karrieren i Stavanger domkor og ved musikkskolen i Stavanger. Han var innom det spellemannsnominerte countrybandet Tumbleweed som tangentist, før han på slutten av 90-tallet flyttet til Oslo for å studere musikk og leve ut musikerdrømmen. Siden den gang har han spilt i en rekke oslo-baserte band og prosjekter, som Watershed, med medlemmer fra Kaizers Orchestra og Skambankt. Cabarétrock-bandet Daisy, ble en av Oslo´s mange «snakkiser» på starten av 2000-tallet. De ga ut plata Waltzmeister i 2004, spilte på by:Larm i Bergen samme år, før de forsvant (nesten) for godt. De gjorde imidlertid en vellykket reunion på Parkteatret i Oslo i 2008 og på Trebåtfestivalen i Risør samme år, hvor de varmet opp for deLillos. Noen år etter, i 2010, spilte Trond ironisk dansebandmusikk med The Lövlieones i beste sendetid på TV2, som husband på "Sommertid". De var også åpningsact på Trænafestivalen 2010. I 2013 startet han opp Baardsen og debuten «Skygger fra ei aen tid» kom i 2015. Albumet ble produsert i samarbeid med Trond sitt daværende faste band og av produsenten Andreas Prestmo, kjent fra bandene Wobbler og Lukas Kasha. Her samarbeidet han også med illustratøren Anders Kvammen, som bl.a har laget tegneserieromanen og nå også teaterstykket «Ungdomsskolen». Til Baardsen lagde Kvammen en spesialdesignet vinyl-ep med tegneserieillustrasjoner til låtene «Trøsten» og «Galen». Han medvirker også på musikkvideoen «Trøsten» som Nav-medarbeider, produsert av Munter Film. Samarbeidet med Kvammen fortsatte på andrealbumet «Sopp under fasaden», som kom i 2018. Dette albumet ble arrangert med nesten samme band som albumet før, produsert av Vegard Kleftås Sleipnes. Låta «Sånn som du gjorde før», duett med Hanne Fjeldstad, fikk en del oppmerksomhet og spilletid. Musikkvideoen «1995», fra denne plata, viser Baardsen med band på turné. Turnéen besøkte flere fengsler i Rogaland og var delfinansiert av Universitetet i Oslo. Videoen ble filmet og redigert av Derek Foot under Baardsens fengselsturné i april 2018 og var en del av den pågående forskningsdokumentaren Prison of Note av Áine Mangaoang.


Baardsen sitt tredje album «Itteklang» består av 9 velproduserte og organiske låter, med personlige historier og refleksjoner fra et hektisk musikerliv med oppturer og nedturer. Alle låtene og de fleste tekstene er skrevet av Baardsen og har Oslo som bakteppe. Det er historier om gamle musikervenner, den gamle mannen i vinduet på Torshov, avskjed med utelivet på Youngstorget, men heldigvis også noen små tekstlige lyspunkter, som i låtene «Merkeligt nok e eg glad» og "Den heilt fysste vibå". Albumet er produsert av Kenneth Ishak og alle instrumenter er arrangert og spilt av Ishak og Baardsen, med noen vokale innslag fra Silje Molvær og Hanne Fjeldstad. Coverart og bilder er gjort av det unge kunstnerkollektivet «Bergljot», med Tiril Haug Johne i spissen.

– Baardsen er en artist som greier å kombinere diktning med historiefortelling uten at det blir platt. Med enkle grep evner han å sette ord på en ensomhet som mange opplever når de bikker middagshøyden i livet.